Home Life Style Benarkah Teh Boba Bahaya Untuk Kesihatan?

Benarkah Teh Boba Bahaya Untuk Kesihatan?

Kuala Lumpur, MI: Berapa kali anda minum teh boba seminggu? Kewujudan aplikasi dalam talian untuk membeli makanan ditambah terdapat juga promosi, menjadikannya lebih mudah untuk mengambil teh boba. Eit … tapi pastikan anda tahu kandungan nutrisi dan kalori dalam teh boba, dan faktor risiko jika anda makan secara teratur.

Teh Boba adalah minuman manis dari Asia yang popular dan popular dengan banyak orang muda. Gelembung atau mutiara atau boba dibuat daripada tepung tapioka yang digabungkan dengan minuman manis dan berkhidmat sejuk. Bubble mempunyai tekstur yang kenyal apabila digigit.

Apa itu Bubble Tea?

Teh boba adalah minuman manis yang tidak berkarbonat dan tidak beralkohol. Beberapa jenis teh gelembung:

Pelbagai teh
Susu atau susu berkrim
Mengandungi pemanis
Terdapat bola ubi tambahan
Minuman mempunyai rasa buah

Selain daripada gelembung, terdapat jenis lain yang ditambahkan kepada minuman seperti jeli dan telur puding. Selain teh, ada juga minuman lain yang ditambahkan ke gelembung jus buah, kopi dan teh susu.

Pemakanan dalam teh gelembung

Bahan utama gelembung tepung tapioka, jadi bahan utama dalam gelembung karbohidrat. Bubble mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang sangat rendah, walaupun gelembung mengandungi hanya sedikit serat. Penggunaan gelembung terlalu banyak boleh meningkatkan risiko sembelit atau sembelit.
Rentang berikut jumlah kandungan nutrien dalam 1 bekas teh gelembung:

Kalori: 230-450 kalori
Karbohidrat: 54-70 gram
Gula: 30-70 gram

Sekiranya anda menggunakan gelembung menggunakan teh, akan terdapat kandungan phenol dan polyphenol dalam teh yang bermanfaat untuk kesihatan jantung. Walau bagaimanapun, minum teh gelembung untuk manfaat ini tidak sepadan dengan jumlah pengambilan pemanis dalam teh gelembung.

Adakah bahaya penggunaan teh gelembung yang berlebihan?

Berat badan

Penggunaan teh gelembung secara tetap atau berlebihan tanpa menyesuaikan pengambilan kalori harian boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Gabungan sirap buah, susu dan ubi kayu dapat meningkatkan jumlah kalori hingga 350-400.

Meningkatkan Risiko Sembelit

Seperti yang dijelaskan dalam bahagian di atas, teh gelembung mengandungi serat sedikit. Ini boleh menyebabkan sembelit jika digunakan secara teratur.

Meningkatkan Risiko Diabetes

Tahap gula yang tinggi dan kandungan karbohidrat yang tinggi dalam gelembung supaya minuman ini dapat meningkatkan risiko diabetes. Oleh itu, teh gelembung perlu dielakkan oleh pesakit kencing manis.

Apakah yang dimaksudkan dengan Pengambilan Gula yang Disyorkan?

Persatuan Jantung Amerika (AHA) mengesyorkan mengehadkan jumlah gula yang ditambah. Bagi wanita, pengambilan gula yang disyorkan adalah 100 kalori sehari atau kira-kira 6 sudu teh gula. Bagi lelaki, pengambilan gula yang disyorkan adalah 150 kalori sehari atau kira-kira 9 sudu teh.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here