Home Life Style Demi Kesehatan Kulit, Manfaatkan Berjemur Sinar Matahari Pagi

Demi Kesehatan Kulit, Manfaatkan Berjemur Sinar Matahari Pagi

Kuala Lumpur, MI: Pagi adalah masa terbaik untuk berjemur di bawah sinar matahari. Pada masa ini, matahari masih tidak panas supaya anda boleh mendapat manfaat kesihatan semula jadi percuma.

Cahaya matahari pagi menghasilkan cahaya UV (ultraviolet) yang menyentuh permukaan kulit untuk ditukar oleh badan menjadi vitamin D. Vitamin D diperlukan untuk menjalankan fungsi metabolisme kalsium, imuniti badan, dan menghantar kerja otot dengan saraf.

Oleh itu, adalah disyorkan bahawa anda berjemur selama 15 minit pada masa yang sesuai, iaitu sebelum 10:00 sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali seminggu.

Manfaatkan Morning Sun Basking untuk Kesihatan Kulit. Manfaat Pendedahan Matahari ke Kulit.

Tubuh manusia tidak dapat menghasilkan vitamin D dengan sendirinya. Selain itu, kandungan vitamin D adalah terhad hanya dari jenis makanan tertentu. Penyelesaian mudah dan praktikal untuk pengambilan vitamin D tidak mencukupi adalah untuk mengambil kesempatan daripada pendedahan matahari pada waktu pagi.

Pengambilan vitamin D yang mencukupi untuk badan boleh menghalang badan dari arthritis rheumatoid, batuk kering, pelbagai sklerosis, diabetes jenis 1 dan osteomalacia.

Kekurangan vitamin D pada kanak-kanak boleh mengakibatkan riket. Basking di bawah matahari juga dipercayai mengurangkan risiko jangkitan virus Corona, walaupun ini masih memerlukan bukti lebih lanjut.

Di samping itu, cahaya matahari memainkan peranan penting dalam mengekalkan dan menjaga kesihatan kulit. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan pendedahan cahaya matahari dapat mengatasi sejumlah keadaan kulit.
Sesetengah doktor juga mengesyorkan radiasi UV untuk merawat kulit rawan jerawat, ekzema, penyakit kuning dan psoriasis. Walau bagaimanapun, terapi sinaran UV ini mungkin tidak mungkin bagi semua pesakit. Rujuklah ini dengan ahli dermatologi.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan berjemur dalam lingkungan 10: 00-16: 00 kerana ia boleh menyebabkan kerosakan kulit dan meningkatkan risiko kanser kulit.

Sebagai perlindungan, gunakan topi, pakaian lengan panjang, seluar panjang dan gelas anti-UV yang meminimumkan pendedahan kulit kepada matahari. Ia juga dinasihatkan untuk menggunakan payung atau berlindung di bawah bumbung apabila matahari terbakar.

Petua untuk Basking di Matahari.
Di samping itu, melindungi kulit anda dari kesan buruk cahaya matahari dengan menggunakan produk perlindungan matahari. Salah satunya ialah dengan menggunakan produk losyen yang mengandungi faktor perlindungan matahari / SPF.

SPF memberitahu pengguna tentang berapa lama kulit boleh terdedah kepada cahaya UV sebelum terbakar jika dibandingkan dengan tidak menggunakan losyen SPF. Sebagai contoh, jika ia mengambil masa 150 minit untuk membakar kulit menggunakan losyen SPF, dan hanya 10 minit tanpa losyen SPF, maka losyen SPF ialah 150: 10 = 15 minit.

Losyen akan memberikan perlindungan terhadap cahaya matahari sebanyak 97 peratus pada SPF 24, dan 98 peratus perlindungan pada SPF 50 dan ke atas.

Lotion SPF juga disyorkan untuk digunakan apabila menggunakan lotion losyen badan. Adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar dermatologi sebelum menggunakan alat tangan pemutih. Berikut adalah petua yang boleh menjadikan anda lebih selesa dan selamat berjemur di bawah sinar matahari.

Gunakan losyen kulit pelindung matahari yang mengandungi sekurang-kurangnya SPF 24 atau lebih tinggi.

Sapukan losyen SPF antara 20-30 minit sebelum meninggalkan rumah. Ini dilakukan supaya terdapat masa yang cukup untuk kulit menyerap losyen dan berfungsi dengan berkesan.

Beri perhatian kepada masa tamatnya produk losyen supaya sifatnya tetap berkesan dan terjamin.

Simpan losyen SPF di tempat yang sejuk dan elakkan pendedahan langsung kepada cahaya matahari.

Perlu diingat, losyen SPF hanya dapat melindungi kulit dari matahari untuk seketika. Dalam erti kata lain, jangan lupa untuk memohon semula losyen selepas beberapa jam jika anda masih berada di luar rumah.

Adalah disyorkan untuk mengulangi penggunaan lotion yang mengandungi SPF setiap dua jam, selepas berenang, dengan menggunakan tuala dan berpeluh dengan deras.

Bukan sahaja sihat, matahari pagi dipercayai dapat memberikan rasa kebahagiaan. Ini disebabkan oleh pengeluaran lebih banyak hormon kebahagiaan yang dipanggil serotonin. Jadi, jangan takut matahari lagi dan dapatkan manfaat dari sukan luar pada waktu pagi.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here