Home Life Style Faedah 5 Buah dengan Vitamin C dan E Untuk Mengekalkan Sistem Kekebalan...

Faedah 5 Buah dengan Vitamin C dan E Untuk Mengekalkan Sistem Kekebalan Tubuh

Kuala Lumpur, MI: Jumlah kes positif virus korona di Malaysia semakin meningkat setiap hari. Keadaan ini membuat orang melakukan pelbagai cara untuk meminimumkan risiko jangkitan. Anda boleh melakukan ini dengan mengekalkan sistem yang sihat dan sistem imun.

Meningkatkan sistem kekebalan tubuh boleh dilakukan dengan mengambil vitamin C dan E. Bukan sahaja dari makanan tambahan, kedua-dua ramuan ini boleh didapati dengan mudah dalam buah-buahan.

Ingin tahu apakah buah-buahan dengan vitamin C dan E yang dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh? Berikut adalah senarai.

1. Orange

Jeruk adalah antara buah tropika yang paling popular di masyarakat. Setakat ini, buah jeruk dikenali sebagai buah yang paling kaya dalam vitamin C. Malah, jenis buah sitrus ini mengandungi hanya 53 mg vitamin C. Walau bagaimanapun, buah jeruk dianggap mampu membantu meningkatkan sistem imun.

2. Guava
Kewujudan jambu batu baru-baru ini semakin banyak dicari oleh banyak orang. Buah satu ini dipanggil dapat meningkatkan imuniti untuk menangkis virus korona.

Jambu jambu mempunyai pelbagai ramuan yang baik untuk tubuh seperti vitamin C dan E. Buah yang mempunyai jambu nama umum jawa mempunyai kandungan vitamin C tertinggi berbanding dengan buah-buahan lain, iaitu sebanyak 228 mg setiap 100 gram.

Selain C, jambu biji juga mengandungi vitamin E yang boleh membantu pesakit kencing manis. Selain itu, indeks glisemik buah satu ini agak rendah. Dikatakan bahawa, jika digunakan secara teratur, jambu biji juga membantu melancarkan pergerakan usus.

3. Papaya
Buah yang berasal dari Mexico, Amerika Selatan, mempunyai kandungan vitamin C dan E. Vitamin C yang terdapat di dalamnya lebih tinggi daripada jeruk, mencapai 61 mg. Manakala dalam satu buah betik, kandungan vitamin E dapat memenuhi keperluan pengambilan harian sebanyak 17%.

4. Kiwi

Buah yang mempunyai ciri-ciri kulit berbulu yang agak kasar dan daging hijau diperkaya dengan vitamin C dan E. Kandungan vitamin C dalam buah kiwi diketahui mencapai 93 mg.

Sementara itu, satu buah kiwi bersaiz sederhana mempunyai sebanyak 1.1 mg vitamin E. Nombor ini telah memenuhi 5% RDA.
Faedah vitamin E dalam kiwi dipercayai dapat membuat kulit muda dan memperbaiki sistem imun tubuh. Sebagai tambahan kepada kedua-dua vitamin, kiwi juga mempunyai beberapa bahan berkhasiat lain seperti kalium, magnesium, dan kalsium.

5. Mango

Buah, yang berasal dari sempadan India, Burma, kaya dengan pelbagai vitamin yang baik untuk tubuh. Dalam satu mangga ternyata mengandungi 1.5 mg vitamin E. Bukan hanya itu, mangga juga kaya dengan serat, vitamin A, B6, dan C untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Mangga juga mengandungi mineral dan antioksidan yang memberi manfaat kepada kesihatan. Kandungannya juga mempunyai kesan antikanker yang berpotensi dan peningkatan imuniti, pencernaan, mata, kulit dan kesihatan rambut.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here