Home Life Style Inilah Lima Kebaikan Mangga Muda dan Mangga Masak

Inilah Lima Kebaikan Mangga Muda dan Mangga Masak

Kuala Lumpur, MI: Mangga adalah salah satu buah kegemaran saya ketika saya masih kecil. Saya masih ingat dengan baik apabila memakan mangga selepas sekolah menggunakan sos gula perang.

Mangoes memang merupakan idola, bukan sahaja mangga yang masak, tetapi yang masih mentah juga disukai. Terdapat beberapa jenis mangga di Indonesia, terdapat mangga Manalagi, mangga mangga, mangga manis wangi. dsb. yang mana mangga anda suka?

Mangga (mangifera indica) berasal dari India, tetapi terima kasih kepada teknologi terkini, mangga telah tersebar di seluruh dunia. Buah mangga boleh didapati di kawasan rendah, tetapi ada juga yang dapat tumbuh pada ketinggian 600 meter di atas permukaan laut.

Adakah anda tahu apa faedah mangga untuk kesihatan manusia? kenapa mangga muda kegemaran wanita hamil? Penjelasan berikut mengenai manfaat mangga:

1. Sumber antioksidan

Di mangga terdapat sumber beta-karoten, vitamin C dan kalium. Beta-karoten adalah bahan yang dalam tubuh akan ditukar menjadi vitamin A (nutrien yang penting untuk fungsi retina). Beta-karoten (dan vitamin C) juga dikelaskan sebagai antioksidan, sebatian yang boleh memberi perlindungan terhadap kanser kerana mereka boleh meneutralkan radikal bebas.

2. Kandungan vitamin C tinggi

Kandungan mangga vitamin C cukup dipertimbangkan. Setiap 100 gram bahagian yang boleh dimakan daripada mangga dimasak membekalkan 41 mg vitamin C, mangga muda sehingga 65 mg. Bermakna, dengan mengambil 150 gram mangga atau 200 gram mangga jenis (1/2 buah saiz kecil), kecukupan vitamin C yang disyorkan untuk lelaki dan wanita sehari (60 mg setiap satu) dapat dipenuhi.

3. Kandungan kalium yang berlimpah

Kalium banyak terdapat dalam mangga. Setiap 100 gram mangga mengandungi 189 mg kalium. Dengan memakan mangga harum yang sangat kecil (sekurang-kurangnya 250 gram), atau mangga bersaiz sederhana (200-250 g), kalium yang mencukupi sebanyak 400 mg sehari dapat dipenuhi.

4. Membantu pencernaan

Mango mempunyai enzim pencernaan yang boleh membantu merobohkan protein dan membantu proses pencernaan.

5. Baik untuk ingatan

Glutamin ditemui di mangga. Glutamin adalah sebatian yang sangat berguna dalam meningkatkan daya ingatan.
Walaupun mangga mempunyai banyak faedah, tetapi anda tidak boleh terlalu memakannya. Mangga mengandungi asid yang boleh menyebabkan gigi kita menjadi berliang.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here