Home Life Style Inilah Tujuh Buah dengan Manfaat Luar Biasa untuk Kesihatan Tubuh

Inilah Tujuh Buah dengan Manfaat Luar Biasa untuk Kesihatan Tubuh

Kuala Lumpur, MI: Penggunaan buah-buahan sangat baik untuk kesihatan. Bagaimanapun, sebenarnya masih banyak orang Indonesia yang kurang prihatin terhadap kepentingan memakan buah. Walaupun terdapat begitu banyak manfaat yang terkandung dalam buah-buahan.

Hanya apa? Semak ulasan manfaat yang terkandung dalam buah-buahan berikut 7, ya, baik untuk kesihatan badan.

Manfaat Luar Biasa 7 Buah-buahan ini, Apakah Mereka?

1. Nanas

Buah-buahan tipikal dari rantau tropika yang mempunyai rasa manis dan masam berikutan terbukti mempunyai banyak faedah, ya! Nanas adalah satu jenis buah yang tinggi dalam nutrien.

Satu cawan (237ml) nanas mengandungi kira-kira 131 peratus vitamin C harian yang diperlukan oleh badan. Di samping itu, nanas juga mengandungi bromelain, enzim yang dikenali untuk melegakan keradangan dan membantu menyerap protein. Bukan itu sahaja, bahan-bahan ini juga dikatakan berkesan untuk melindungi tubuh daripada risiko kanser dan tumor.

Bukan sahaja melindungi imuniti badan, ternyata nanas juga boleh digunakan sebagai penyembuh luka dengan cepat. Ini kerana vitamin C yang terkandung dalam nanas mencipta kolagen yang merupakan asas protein penting dari dinding saluran darah, kulit, organ dan tulang. Selain lazat, ternyata nanas juga sangat berguna, bukan?

2. Blueberries

Para penyelidik mendapati bahawa ekstrak blueberry boleh mencegah plak pada gigi dan merawat penyakit gusi.

Sama seperti nanas, ternyata blueberries juga kaya dengan vitamin C, ya! Dengan memakan buah blueberry ini, anda akan mendapat pelbagai faedah yang pelbagai, iaitu sebagai benteng badan terhadap selsema, jangkitan saluran kencing, dan juga kanser.

Vitamin C dalam blueberries juga bertindak sebagai antioksidan dan meningkatkan pengeluaran kolagen untuk mendapatkan kulit yang lebih licin dan sihat.

Satu lagi kelebihan yang anda dapat dengan mengambil blueberry adalah sebagai penyokong kesihatan gusi. Malah, jika anda mengambil sebanyak satu cawan blueberry segar dan segar cukup untuk memenuhi keperluan vitamin C harian sebanyak 24 peratus.

Selain vitamin C, blueberries juga mengandungi vitamin A, vitamin K, dan vitamin B6. Sangat lengkap, kan?

3. Pisang

Buah-buahan yang mempunyai banyak faedah luar biasa untuk badan adalah pisang. Buah yang sering kita hadapi di pasar tradisional dan pasar raya mengandungi vitamin, mineral dan kalium yang berlimpah. Dalam satu pisang menyediakan kira-kira 12 peratus kalium keperluan badan.

Di samping itu, pisang tinggi karbohidrat, jika anda menggunakan pisang secara berkala ia dapat membantu menjadikan perut anda lebih lama.

Di dalam pisang juga mengandungi pektin yang berguna untuk meningkatkan kawalan gula darah dan kesihatan pencernaan.

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa karbohidrat dan kandungan mineral dalam pisang boleh digunakan sebagai sumber tenaga semasa bersenam.

4. Tembikai
Faedah semangka untuk kecantikan kulit
Berikut adalah enam manfaat tembikai untuk kecantikan kulit yang belum diketahui oleh komuniti yang lebih luas.

Buah khas negara tropika ini, selain lazat dimakan semasa cuaca panas sebagai pelepasan dahaga. Ternyata semangka itu mempunyai banyak manfaat lain untuk tubuh, ya! Hanya apa?

Nah, semangka diperkaya dengan vitamin A dan C yang melimpah. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam mencegah dan membunuh sel-sel kanser yang menyerang tubuh.

Selain itu, semangka juga mengandungi lycopene dan cucurbitacin E, bahan ini secara langsung berkaitan dengan mengurangkan risiko kanser dalam sistem pencernaan dan menghalang pertumbuhan tumor.

Makan makanan yang kaya dengan likopen juga boleh meningkatkan kesihatan jantung dengan mengurangkan tahap kolestrol tepu dan mengawal tekanan darah.

Tembikai juga mengandungi air yang berlimpah, iaitu sekitar 92 peratus buah, yang pastinya sangat baik untuk dimakan untuk meminimumkan dehidrasi dan menjadikan perut penuh lebih lama.

5. Apple

Siapa yang tidak tahu epal? Buah berwarna merah dan renyah ini mempunyai banyak faedah, ya!

Di sebalik rasa yang lazat dan segar, terdapat banyak manfaat kesihatan epal yang boleh diperolehi oleh tubuh.

Epal mengandungi banyak nutrien yang penting untuk kesihatan. Bermula dari serat, antioksidan, vitamin C, kalium, vitamin K hingga vitamin B.

Semua yang terkandung dalam epal adalah berkhasiat untuk mencegah beberapa penyakit kronik, seperti kegagalan jantung, diabetes jenis 2, kanser dan Alzheimer.

Kandungan antioksidan dan pektin yang terdapat di dalam epal juga dikaitkan dengan peningkatan kepadatan tulang dan gigi, pencernaan yang licin, dan mengoptimumkan sistem metabolik.

6. Peach
Seorang saintis mendapati bahawa sebatian dalam pic (peach) mempunyai manfaat untuk wanita. Peaches atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai pic. Peach hampir sama dengan epal, tetapi warna daging cenderung lebih kuning. Dalam budaya Cina, pic sering digunakan untuk aktiviti doa.

Buah ini sudah cukup popular di Indonesia kerana rasanya baik untuk dimakan setiap hari sebagai makanan pelengkap dan aditif makanan.

Selain lazat untuk dimakan, pic juga mengandungi banyak nutrien yang berguna untuk kesihatan, termasuk lemak tak jenuh, magnesium, besi, vitamin C, vitamin A, protein, gula, dan serat makanan.

Sehingga sekarang, orang hanya tahu buah peach sebagai buah, tetapi tidak ramai yang tahu jika buah ini boleh digunakan sebagai makanan dan ubat untuk pelbagai penyakit. Vitamin yang terdapat dalam pic adalah baik untuk kesihatan kulit anda.

Bukan itu sahaja, ternyata pic boleh digunakan untuk membantu merawat kanser, ya! Sebatian selenium yang terkandung dalam pic adalah berguna untuk rawatan kanser. Dengan penambahan vitamin E dalam buah ini, ia akan menjadikan ia sebagai ubat kanser semulajadi.

7. Bit
Faedah Beet

Buah yang mempunyai banyak faedah, yang terakhir adalah bit. Beet berasal dari keluarga Amaranthaceae-Chenopodiaceae. Iaitu, bit masih merupakan keluarga dengan lobak dan sayur-sayuran akar lain.

Secara amnya, bit hanya digunakan akar yang rasa manis untuk ubat kesihatan. Tetapi secara beransur-ansur, daging buah dan daun juga dimakan.

Beet pertama kali digunakan oleh orang-orang di Afrika beribu tahun yang lalu. Buah akarnya sangat popular dan kemudian menyebar ke Asia dan Eropah. Kemudian, orang-orang ini menanam dan memakannya di kawasan mereka.

Beet mengandungi antioksidan. Antioksidan adalah sebatian yang membantu meneutralkan kemasukan radikal bebas berbahaya dalam tubuh. Antioksidan juga boleh mencegah tekanan oksidatif dan merosakkan sel-sel yang baik di dalam badan.

Di samping itu, beberapa kajian mendapati bahawa antioksidan dapat melindungi tubuh terhadap pelbagai jenis penyakit kronik, seperti penyakit jantung, kanser dan kencing manis.

Keuntungan bit secara semulajadi juga terdapat dalam kandungan fitonutrien yang tinggi untuk melawan penyakit, antioksidan, vitamin dan mineral. Malah, bit dianggap sebagai satu punca buah yang mengandung fitonutrien, iaitu, betalain. Betalain baik untuk mencerahkan warna kulit. Beets juga dapat membantu melindungi terhadap beberapa jenis kanser dan penyakit lain dalam tubuh.

Hidup Sihat dan Konsumsi Buah

Nah, mari kita mula memakan buah setiap hari. Lakukan gaya hidup sihat dan penggunaan buah dari sekarang! Mudah-mudahan maklumat yang dikemukakan boleh berguna untuk anda.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here