Home Parti Jelang PRK Sarawak, PKR mempersiapkan Pekerja Pilihan Raya

Jelang PRK Sarawak, PKR mempersiapkan Pekerja Pilihan Raya

Miri, MI:: PKR di utara Sarawak telah menyiapkan latihan untuk kumpulan pemilihan pertama dalam kes pilihan raya negeri awal.

Pengarah Pilihan Raya Negeri Utara PKR, Dr Michael Teo Yu Keng berkata bahawa latihan itu adalah urusan tertutup yang diadakan di pejabat serantau PKR di sini.

Beliau berkata pekerja pilihan raya terdiri daripada pemimpin kanan masyarakat, orang dewasa dan belia.

“Kami baru sahaja menamatkan latihan komprehensif selama dua hari untuk pekerja pilihan raya di Miri untuk menyediakan mereka untuk mengendalikan kempen dan perkara mengundi,” katanya.

“Selepas kumpulan pertama ini di Miri, kami akan melatih orang lain untuk Sarawak utara. Kami mengendalikan kawasan pilihan raya negeri di Miri, Baram, Marudi, Limbang dan Lawas.

“Latihan awal ini akan memberi kita siap dan dalam mod siap sedia untuk pemilihan kali ini, ini menunjukkan betapa seriusnya kita mahu menawan Sarawak pilihan raya negeri ini,” katanya.

Dr Teo, yang merupakan Ahli Parlimen Miri, berkata parti itu akan bergantung kepada penduduk tempatan sebagai pekerja pilihan raya untuk pilihan raya negeri.

Pekerja pilihan raya ini sedang dilatih mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan daftar pendaftaran pengundi, strategi kempen pemilihan tanah, jangkauan dan pengaturan logistik seperti keperluan pengangkutan dan penginapan.

Beliau berkata mereka juga dilatih mengenai peraturan dan peraturan terkini mengenai garis panduan pilihan raya yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

Pilihan raya Sarawak ke-12 akan dibuat menjelang Julai tahun depan.

Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan ceramah yang datang dari kedua-dua kemah Oposisi dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) pengundian yang berlaku dalam tempoh beberapa bulan akan datang

Source:
Editor: Alvin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here