Home Life Style Lima Kebaikan Buah Naga, Mencegah Kanser Untuk Menstabilkan Gula Darah

Lima Kebaikan Buah Naga, Mencegah Kanser Untuk Menstabilkan Gula Darah

Kuala Lumpur, MI: Buah naga nampaknya mempunyai manfaat lain selain diet, dua di antaranya adalah untuk mencegah barah dan menstabilkan gula darah. Kevin Meehan, pengamal holistik dan pemilik Klinik Kesihatan Teton Valley di Jackson, Wyo, berkata, “Ia bukan kandungan vitamin C yang menjadikan buah ini mempunyai potensi kesihatan, tetapi asid lemak dan fosforusnya.”

Pelancaran Perubatan Harian, Selasa (10/12/2019), buah naga mempunyai faedah berikut.

1. Mencegah Penuaan Awal Buah naga mengandungi antioksidan yang baik kerana vitamin C. Antioksidan sangat penting untuk memastikan kulit menjadi ketat dan kenyal.

Di samping itu, kandungan fosforus dalam buah naga boleh mencegah penuaan pramatang. “Satu pengatur penting dalam sel kita memerlukan fosforus, dan fosfolipid adalah komponen utama membran sel. Ini boleh membantu mencegah penuaan pramatang, “katanya.

2. Pencegahan kanser Selain vitamin C, buah naga mengandungi karotena yang mempunyai sifat anti-karsinogenik.

Karsinogen adalah sebatian yang boleh menyebabkan kanser. Di samping itu, lycopene yang menjadikan buah naga merah dikenali untuk mengurangkan risiko kanser prostat.

3. Menstabilkan gula darah dalam pesakit kencing manis.

Jumlah serat yang tinggi dalam buah eksotik ini dapat membantu menstabilkan kadar gula darah seseorang. Buah naga juga membantu menghalang kenaikan gula yang berlaku setelah makan makanan indeks glisemik tinggi.

4. Baik untuk penghadaman Buah naga mempunyai kandungan serat yang signifikan, yang bermaksud ia dapat meningkatkan pergerakan usus ke saluran pencernaan. Penggunaan buah eksotik ini boleh membantu mengurangkan kemungkinan keadaan seperti sembelit dan sindrom usus.

5. Kesihatan kardiovaskular Buah naga dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung, kerana buah ini dapat menurunkan kadar kolesterol yang buruk sambil meningkatkan kadar kolesterol yang baik.

Satu kajian 2010 yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research menunjukkan penggunaan buah naga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan membangunkan tekanan darah tinggi.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here