Home Life Style Lirik The Beatles ‘Hey Jude’ Dijual AS$910,000

Lirik The Beatles ‘Hey Jude’ Dijual AS$910,000

Kuala Lumpur, MI; Sekeping kertas yang mengandungi nota kepada lirik “Hey Jude” yang ditulis oleh vokalis Beatles, Paul McCartney untuk sesi rakaman pada tahun 1968 akan dilelong dengan harga yang diminta sehingga 180,000 dolar (sekitar Rp2.6 bilion). Lelongan akan berlangsung dalam talian di Hard Rock Cafe di Times Square, New York.

“‘Hey Jude’ adalah lagu khas yang sangat langka dan berharga. Lagu ini sangat ikonik dan semua orang mengetahuinya. Lirik tulisan tangan ini digunakan di studio sebagai panduan ketika mereka merakamnya,” kata Watkins Jason, pakar muzik rumah lelong Julien seperti yang dilaporkan oleh Reuters.

Sebagai tambahan kepada nota-nota lirik itu, panggung kayu yang dimainkan oleh Beatles pertama di sebuah kafe kecil di Liverpool juga akan diadakan di New York City pada 10 April. Harganya dijangka dijual dengan harga 10,000 ringgit hingga 20.000 dolar (sekitar Rp144 juta hingga Rp290 juta).

“Tahap kayu adalah bahagian yang unik dari pasaran,” kata Watkins.

Kemudian, bukan sahaja tangga kayu dan nota lirik “Hey Jude” akan dijual oleh rumah lelong Julien di New York City, Amerika Syarikat pada 10 April tetapi terdapat kira-kira 300 barang memorabilia milik The Beatles.

“Tidak banyak perkara seperti ini dalam sejarah pasaran (lelongan). Jadi, sangat menarik untuk melihat berapa banyak kosnya,” tambah Watkins.

Di samping itu, barang-barang lain yang dilelong akan dijelaskan skrip menembak dari klip video “Hello, Goodbye” pada tahun 1967 dan asbak yang digunakan oleh Ringo Starr di studio rakaman Abbey Road.

Namun, tidak kurang menarik adalah gambar John Lennon dan isterinya Yoko Ono yang ditunjukkan dalam filem dokumentari “Bed Peace” pada tahun 1969. Gambar ini memiliki anggaran pra-lelang dari 80.000 hingga 100,000 dolar (sekitar Rp1.1 miliar hingga Rp1.4 miliar) .

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here