Home Life Style Memahami Air Mineral, Kandungan dan Perbezaan dengan Air Plain

Memahami Air Mineral, Kandungan dan Perbezaan dengan Air Plain

Kuala Lumpur, MI: Penggunaan air mineral bukan sahaja menghilangkan dahaga, tetapi juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan bagi tubuh. Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang berfikir bahawa air mineral dan air adalah sama. Walaupun kelihatan sama, kedua-dua jenis air sebenarnya berbeza, anda tahu!

Selain makanan, air mineral juga boleh menjadi sumber pengambilan mineral untuk tubuh kita. Air mineral adalah air yang telah ditambah dengan kandungan mineral dan sebatian semula jadi yang lain.

Tidak semua sumber air dapat menghasilkan air mineral. Air mineral hanya boleh didapati dari sumber air yang terletak di kawasan yang kaya dengan mineral.

Memahami Air Mineral, Kandungan dan Perbezaan dengan Air Plain – Alodokter

Bahan dan Manfaat Air Mineral:

Air mineral mengandungi pelbagai mineral, termasuk magnesium, kalsium, sodium, dan selenium. Terima kasih kepada kandungan air mineral ini mempunyai banyak manfaat yang baik untuk tubuh.

Berikut adalah manfaat air mineral yang boleh anda peroleh dengan memakannya secara teratur:

1. Meningkatkan kesihatan tulang

Air mineral adalah sumber kalsium yang baik. Malah, air mineral telah terbukti menjadi sumber kalsium bersamaan dengan susu. Di samping itu, kandungan magnesium dan bikarbonat dalam mineral juga boleh membantu mengekalkan kesihatan tulang.

2. Memelihara jantung dan saluran darah yang sihat

Jantung mempunyai fungsi untuk mengepam darah ke seluruh badan untuk menyokong kelangsungan hidup. Kerana peranannya sangat penting, kesihatan jantung mesti dipelihara dengan baik. Salah satu cara untuk mengekalkan kesihatan jantung ialah dengan mengambil air mineral secara rutin.

Keberkesanan air mineral ini difikirkan berasal dari kandungan magnesium di dalamnya. Kandungan magnesium yang tinggi dalam air minuman dikatakan dapat mengurangkan tekanan darah pada pesakit hipertensi dan terbukti dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung koronari.

Di samping itu, penggunaan air bikarbonat yang tinggi juga baik untuk mengekalkan paras kolesterol darah. Penggunaan air mineral telah terbukti mengurangkan tahap lemak buruk (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik dalam darah (HDL). Ini tentunya akan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

3. Sistem pencernaan yang sihat

Magnesium dan natrium yang terkandung dalam air mineral terbukti dapat mencegah dan merawat sembelit. Kedua-dua mineral ini boleh menarik air ke rongga usus supaya ia melembutkan najis. Di samping itu, magnesium juga dipercayai meningkatkan pergerakan usus.

4. Meningkatkan sistem imun badan

Kandungan selenium dalam air mineral dapat meningkatkan kerja sistem kekebalan tubuh. Selenium adalah komponen penting dalam enzim dan protein yang tugasnya adalah untuk mengekalkan keseimbangan dan integriti sel-sel imun supaya mereka dapat bekerja secara optimum.

Perbezaan Antara Air Galian dan Air Putih

Walaupun ia mempunyai bentuk, warna, dan rasa yang cenderung sama, air mineral dan air putih tidak sama. Kedua-duanya mempunyai perbezaan dari segi sumber, pemprosesan, dan kandungan.

Air mineral diambil dari mata gunung gunung berapi yang kaya dengan mineral semula jadi. Selepas itu, air dirawat tanpa penambahan bahan-bahan lain. Oleh itu, kesucian air dikekalkan. PH atau keasidan air mineral biasanya antara 6-8.5.

Air biasa mempunyai pH antara 5-7.5. Air boleh didapati dari sungai dan tasik atau dari telaga. Sebelum ia boleh diminum, air ini biasanya melalui banyak proses penapisan supaya kandungan mineral dikurangkan.

Dilihat dari sumber, air juga boleh mengandungi bakteria dan parasit dari sisa manusia atau haiwan.

Ini boleh menyebabkan penyakit jika air tidak dimasak dengan betul sebelum digunakan. Di samping itu, air dari sumber-sumber ini juga mungkin mengandungi bahan kimia daripada sisa industri yang tidak diisi.

Air mineral bukan satu-satunya sumber mineral bagi tubuh. Anda juga boleh mendapatkan pelbagai jenis mineral dari makanan sehari-hari, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Walau bagaimanapun, kandungan mineral tambahan dalam air minuman boleh membawa lebih banyak manfaat kepada kesihatan anda.

Di samping itu, orang yang terdedah kepada jangkitan kerana penyakit atau keadaan tertentu juga digalakkan untuk mengambil air mineral daripada air sumur atau air paip.

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan doktor untuk memastikan jenis air minuman yang baik untuk digunakan mengikut keadaan kesihatan anda.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here