Home Parliment Pemuda PAS Selangor Desak Penguam Negara Pecat Tommy Thomas

Pemuda PAS Selangor Desak Penguam Negara Pecat Tommy Thomas

Shah Alam, MI: Pemuda PAS Selangor mendesak Peguam Negara segera memecat dan menggantikan Tommy Thomas dengan orang yang lebih berwibawa.

Ketua Pemuda PAS Selangor, Hanafi Zulkapli, mengatakan bahawa pembebasan 12 orang yang dituduh sebagai Pasukan Penyelamat Tamil Eelam (LTTE) mengejutkan ramai orang dan menerima maklum balas dari Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Beliau berkata keputusan itu adalah di luar skop kerja Tommy dan juga mempunyai implikasi negatif terhadap pihak berkuasa pentadbiran berdasarkan kedudukan yang berbeza.

“Ini membuktikan bahawa Peguam Negara kini tidak profesional dan berwibawa dalam melaksanakan peranan penting sebagai Peguam Undang-undang bagi Kerajaan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

ARTIKEL YANG BERKAITAN: Peguam Negara tidak mempunyai kuasa, kata Muhyiddin

LTTE: 28 argumen AG membatalkan 12 prosiding jenayah individu
Sebelum ini, Tommy telah memutuskan untuk membebaskan 12 defendan dalam kes yang berkaitan dengan sekumpulan militan LTTE yang berkuat kuasa pada 21 Februari.

Berikutan itu, Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu kenyataan mengumumkan senarai LTTE sebagai kumpulan pengganas tertakluk kepada kuasa Menteri Dalam Negeri yang diberikan di bawah undang-undang.

Malah, Muhyiddin berkata Peguam Negara tidak mempunyai kuasa di bawah undang-undang untuk mengganggu bidang kuasa Menteri Dalam Negeri.

Sementara itu, Hanafi berkata pembebasan 12 defendan mengenai isu LTTE juga menjadi kebimbangan kerana keterangan penahanan mereka jelas dan harus diseret ke percubaan awal.

“Malaysia akan menjadi syurga untuk merekrut pengganas yang mengimport ideologi pelampau Sri Lanka dari luar Sri Lanka jika tidak ada bantahan dan penentangan terhadap keputusan untuk melepaskan mereka,” katanya.

Source:
Editor: Ahza Abdul Basit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here